Måltider i Haraldsgården

Frugt-grønt

Hver dag forsyner vores køkken vuggestue- og børnehavebørn med sundt, veltillavet og økologisk måltid, både om morgenen, til frokost og lidt eftermiddagsmad. Vi har en flot økologi-procent på 85, og naturligvis en rigtig glad smiley ☺!

Vi tilbereder måltiderne fra bunden, med fokus på sæsonens råvare, velsmag, duft, æstetik, struktur og en balance mellem variation og genkendelighed.

Kosten sammensættes og tilvirkes naturligvis således, at den ernæringsmæssige kvalitet stemmer overens med børnenes behov.

Nogle børn har andre behov for særlige fødevarer, det kan være Halal-slagtede fødevarer, særlige mælkeprodkukter, forskellige fødevarerallergier, og disse ønsker og behov imødekommer vi naturligvis.

  • Halalkød og halalfjerkræ leveres primært fra INCO.
  • Fisk leveres frisk fra Fisketorvet.
  • Størstedelen af vores andre varer, herunder kød og grøntsager leveres fra INCO.

En ugeplan kan består af en:

  • Grøddag
  • Suppedag
  • Kød/vildtdag
  • Fiskedag
  • Vegetarisk dag

Brød:
Vores brød er som udgangspunkt hjemmebagt og rugbrødet er langtidshævet og bagt med surdej.

Frugt:
Vi mener, at børnene skal smage forskellige frugter og vi gør derfor meget ud af at købe forskellige og gerne anderledes sunde frugter.

Grønt:
På samme måde mener vi at børnene skal afprøve forskellige rodfrugter og grøntsager og vi laver ofte forskellige salater til måltiderne.

Måltider i bussen:
Køkkenet laver hver dag lækre madpakker, der er færdige til serverig bestående af rugbrød, grovboller, salater, grøntsager, indkøbt mad til bål og andet ernæringskorrekt spise.

Indimellem laver medarbejderne bålmad sammen med børnene ligesom det især om vinteren kan forekomme, at vi serverer varm mad i bussen.

Madplaner:
Der lægges madplaner for en uge ad gangen på vores forældreintra, på denne måde kan forældrene altid følge med i hvad børnene spiser og planlægge egen madlavning efter det.

I Haraldsgården ønsker vi, at have en holdning til børns madkultur. Kosten er råstoffet i børnenes hverdag, og sunde kostvaner grundlægges i barnets opvækst.

Haraldsgården ønsker, som et moderne og ansvarligt dagtilbud for børn, at bidrage til, at børnene tilegner sig sunde og varierede kostvaner, hvor unødvendigt sukker udelades. Bestyrelsen har derfor vedtaget en minimum-sukkerpolitik.

 Sukkerpolitik

Målet med en minimum-sukkerpolitik

Målet med en minimum-sukkerpolitik er at sikre, at børnene får en sund kost, der giver god energi til leg og udfoldelse i dagligdagen. Desuden sikrer vi, at de enkelte forældre selv kan bestemme, hvor meget sukker deres barn skal indtage.

Vi siger minimum-sukkerpolitik:

  • Fordi sukker kun indeholder tomme kalorier.
  • Fordi tomme kalorier optager pladsen fra den sunde kost.
  • Fordi for meget sukker kan medføre en mangelfuld kost.
  • Fordi et nul-sukkerpolitik begrænser pædagogiske aktiviteter.

Det betyder:

  • At der ikke bliver serveret sukkerholdige fødevarer og søde sager i dagligdagen. Det gælder fx slik, is, kager, flødeboller, syltetøj, honning, saft og juice samt snacks som chips og popcorn.
  • At der i køkkenet tilberedes hjemmelavet mad med et minimum af sukker – for eksempel bliver grød og hjemmebagt grovbrød sødet med frugt i stedet for sukker ligesom vi ikke  anvender kemisk fremstillede sødemidler.

Børnenes fødselsdage

Det er hyggeligt og rart at fejre fødselsdage, men minimum-sukkerpolitikbetyder også, at vi har fravalgt søde sager og snacks til fødselsdage.

Vi vil i stedet opfordre til at medbringe andre gode sager, fx hjemmebagte boller eller brød, lækkert frugt, gnavegrønt, evt. med dressing, tørret frugt m.m. Disse retningslinjer gælder også, når institutionen bliver inviteret til fødselsdag eller lignende i barnets hjem. Hvis der opstår tvivl om, hvad der kan serveres til fødselsdage og lignende arrangementer, kan personalet give vejledning herom.

Idékatalog for forældre

Vi vil de kommende måneder arbejde på, at udarbejde et idé-katalog til forældre mht. børnenes fødselsdage.

Særlige lejligheder, hvor vi anvender sukker som en del af en pædagogisk aktivitet

Højtider og traditioner, f.eks. fastelavn, hvor børnene må pynte deres bolle med glasur og krymmel, til jul hvor der bages julesmåkager barnet må få med hjem og til julefesten hvor der er julesmåkager. Til fælles morgenmad med forældre hvor der er kanelsnegle el. lign, til påske hvor vi er på skattejagt og hvert barn får et chokoladeæg og til afslutningsfesten for de store børn der skal starte skole.

Derud over kan vi beslutte at bage æblekage når vi har været på æbleplantage, lave pandekager over bål, bage en efterårs eller vinterferiekage sammen med børnene eller lave biograf med popcorn, hvor børnene sælger billetter. Når vi laver noget hvor vi serverer sukker for børnene er det fordi det indgår i en pædagogisk aktivitet.

Køkkenet og sukker

I Haraldsgårdens køkken bestræber vi os på at lave sund mad hver dag til alle børn. Udgangspunktet er anbefalinger til Dansk Institutionskost, da denne rapport giver en god vejledning til optimal fordelingen af næringsstoffer som protein, kulhydrat og fedt til børn. Den maksimale mængde tilsat sukker der anbefales er højst 10 E% af det samlede indtag, hvilket vi holder os langt under til hverdag, således at forældrene selv kan bestemme mængden af sukker i børnenes kost.  Til hverdag minimerer vi alt tilsat sukker, ved at tilsætte frugt, tørret frugt, søde grøntsager eller juice til brød, grød eller lune retter. Til tider bruger vi rørsukker som krydderi, da nogle især lune retter bliver bedre balanceret, ved at tilsætte en smule sukker, som smagsgiver. Når de pædagogiske aktiviteter påkræver det, bruger vi også den mængde sukker der er nødvendigt, fx til jul hvor der serveres æbleskiver med marmelade og flormelis, dog suppleret med mandariner og æbler som et sundt alternativ.

Vores køkken har en stor grøn smiley som garant for god hygiejne, ordentlig fødevare-opbevaring og et køkken der har styr på madproduktionen til børnene.